Ugljenik
Ugljenik je hemijski element koji je poznat od
davnina, još iz perioda praistorije. Naziv carboneum potiče od latinske reči i
označava ugalj.
Ugljenik (C)
je nemetal i nalazi se u IVa (14.) grupi i 2. periodi u Periodnom sistemu
elemenata. Podsetimo se određivanja
broja elementarnih čestica u atomu ugljenika:
A=12 (maseni broj)
Z=6 (redni ili atomski broj)
N(p+) = N(e-) = Z = 6
N(n0) = A – N(p+) = 12-6 = 6
Slika 1. Atom ugljenika (šematski prikaz) |
Atom ugljenika ima četiri valentna elektrona i
teži da postigne stabilnu konfiguraciju njemu najbližeg plemenitog (inertnog)
gasa, a to je neon. Zbog toga atomi ugljenika formiraju zajedničke elektronske
parove i grade molekule sa velikim brojem atoma. Atomi ugljenika u molekulu
ugljenika mogu imati različit prostorni raspored, to jest, ugljenik se
pojavljuje u vidu tri alotropske modifikacije: grafit, dijamant i fuleren
(fudbalen). Fuleren je otkriven 1996. godine i sadrži 60 atoma ugljenika. Struktura mu je mnogougaona, sadrži 12 petougaonika i 20 šestougaonika. Podseća na fudbalsku loptu, otuda mu i drugi naziv fudbalen.
Slika 2. Alotropske modifikacije ugljenika |
Slika 3. Model fulerena C60 |
Nalaženje u
prirodi i dobijanje ugljenika
Ugljenik se u Zemljinoj kori (15. po redu) može pronaći
u elementranom obliku, ali ulazi i u sastva različitih vrsta ugljeva (lignit,
kameni ugalj, mrki ugalj...) i stena. Kako je ugljenik biogeni element ima ga u
svim živim bićima. Ugljenik je drugi po zastupljenosti u humanom organizmu,
posle kiseonika.
Slika 4. Ciklus ugljenika u prirodi |
Fizičke
osobine (svojstva) ugljenika
Grafit
je alotropska modifikacija ugljenika, tamnosive boje, mekan i dobar provodnik
toplote i elektriciteta. Za razliku od grafita, dijamant je bezbojan, velike
tvrdoće i ne provodi elektricitet.
Slika 5. Dijamant |
Slika 6. Grafit |
Hemijske
osobine (svojstva) ugljenika
Ugljenik reaguje sa kiseonikom i može da nagradi
dva oksida u zavisnosti od količine kiseonika koja je upotrebljena za
sagorevanje. Nepotpunim sagorevanjem ugljenika nastaje ugljenik (II) – oksid ili
ugljen – monoksid.
2C + O2 → 2CO
To je gas, bez boje, mirisa i ukusa, lakši od vazduha
i veoma otrovan (smatra se krvnim otrovom jer se vezuje za Fe iz hemoglobina).
U vodi je praktično nerastvoran. Ima ga u izduvnim gasovima automobila, u dimu
cigareta, kao i u dimu koji proizvode fabrike pri korišćenju fosilnih goriva.
Potpunim sagorevanjem ugljenika nastaje drugi
oksid, a to je ugljenik (IV) – oksid ili ugljen – dioksid. Ugljenik (IV) –oksid
je glavni reaktant u procesu fotosinteze, a nastaje procesom disanja, kao i
sagorevanjem fosilnih goriva.
C + O2 → CO2
2CO + O2 → 2CO2
Povećana potrošnja fosilnih goriva i krčenje šuma
dovode do povećanja koncentracije ugljen – dioksida u atmosferi. Na taj način u
atmosferi se praktično formira sloj molekula ovog gasa koji upijaju toplotno
zračenje, čime nastaje efekat staklene bašte. O ovom fenomenu će te učiti na
časovima biologije.
Slika 7. Efekat staklene bašte |
U
laboratoriji se može dobiti reakcijom kalcijum – karbonata i razblažene
hlorovodonične kiseline, a prisustvo
ovog gasa se može dokazati zamućivanjem krečne vode:
CaCO3 + 2HCl → CaCl2 + CO2
+ H2O
Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3
+ H2O
Pri normalnim uslovima, ugljen – dioksid je gas,
bez boje, mirisa i ukusa, teži od vazduha i nije toksičan. U vodi se dobro ratvara i reaguje sa njom
gardeći nestabilnu i slabu ugljenu (karbonatnu) kiselinu.
CO2 + H2O↔H2CO3
Slika 8. CO2 |
a)
Ostala
jedinjenja ugljenika
Karbidi
su jedinjenja ugljenika sa metalima ili sa silicijumom. Najpoznatiji je
kalcijum – karbid, formule CaC2.(Više o karbidima na časovima
dodatne nastave)
Cijanidi
su jedinjenja koja se mogu smatrati solima slabe cijanovodonične ili cijanidne
kiseline, HCN. (Više o cijanidima na časovima dodatne nastave)
Primena ugljenika
Grafit
se koristi za izradu elektroda, grafitnih olovaka i posuda za topljenje metala.
Dijamant
se osim kao ukras korisiti za sečenje i brušenje stakla, u stomatologiji....
Ugljen
– dioksid se primenjuje u aparatima za gašenje požara, za pravljenje gaziranih
napitaka, za konzerviranje hrane, kao i za stvaranje veštačke magle.
Нема коментара:
Постави коментар